2012-06-22 09:25:01• hírek • MTI

Egy év börtön Vantu-nak

Jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Románia egyik legbefolyásosabb üzletemberét, Sorin Ovidiu Vantut, akit zsarolásban talált vétkesnek a bukaresti táblabíróság.

Első fokon hat hónap börtönbüntetést kapott, de az ő és az ügyészség fellebbezése nyomán lezajlott másodfokú tárgyalás végén hat hónappal súlyosbították az ítéletet.

Vantu kiterjedt médiabirodalmat épített ki, amelynek "gyöngyszeme", a Realitatea hírtelevízió nehéz anyagi helyzetbe került. Megmentése érdekében Vantu 2010-ben Sebastian Ghita üzletemberrel társult. Kettejük üzleti viszonya megromlott, miután összevesztek a televízió működtetésén, és ekkor Vantu megfenyegette üzlettársát.

Vantut Románia egyik legbefolyásosabb üzletembereként tartják számon. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy egy pilótajátékkal alapozta meg hatalmas vagyonát. Egy befektetési alapot hozott létre, amely 2000-ben összeomlott, és ennek következtében mintegy 300 ezer ember megtakarított pénze veszett el. Vantut emiatt soha nem ítélték el, de tavaly a legfőbb ügyészség újraindított több olyan vizsgálatot - közöttük a pilótajáték ügyét is - amelyben Vantu a gyanúsított.

A román sajtó nyílt titokként kezeli, hogy több vezető politikus és újságíró Vantu befolyása alá került az évek folyamán. Traian Basescu államfő többször azzal vádolta, hogy bizonyos politikai és gazdasági jellegű döntéseket sikerült befolyásolnia.
Vantu Románia egyik leggazdagabb embere, vagyonát félmilliárd euróra becsülték 2009-ben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: